Ziekteverwekkers door ongedierte.

 

Dit kunnen bacteriën, virussen of parasieten zijn.

Bacteriën: tussen de 0,0001 en 0,02 mm groot, eencellige organismen die zich elke 20 minuten kunnen vermenigvuldigen. Enkele schadelijke bacteriën zijn: Legionella, Campylobacter, Salmonella, Listeria en Cyanobacteriën. De bacteriën die vaak door ongedierte worden overgedragen zijn: ziekte van Lyme (Borrelia), de ziekte van Weil (Leptospira), papegaaiziekte en de pestbacterie,

Virussen:  ongeveer 0,1 en 0,3 micrometer groot, zijn stukjes erfelijk materiaal omkapseld door eiwit, hebben geen stofwisseling en hebben dus een gastheer nodig. vallen de cellen aan om de controle over te nemen waarna er nieuwe virusdeeltjes worden geproduceerd. Enkele bekende virussen zijn: griep, SARS, HIV/AIDS, Hepatitis en Polio. De virussen die vaak door ongedierte worden overgedragen zijn: Hantavirussen, vogelgriep, blauwtong (door knutten), West-nile virus, Dengue (knokkelkoorts) en gele koorts.

Parasieten: houden zich in leven ten koste van een ander organisme, er bestaan endo (inwendig) en ectoparasieten(op het lichaam). Enkele bekende parasieten zijn: Spoelwormen, Toxoplasma gondii en Plasmodiumparasiet (Malaria)

Ratten en Muizen

Ratten en muizen kunnen o.a. de volgende ziekteverwekkers met zich meedragen:

De ziekte van Weil, de symtomen beginnen met hoge koorts, hoofdpijn, buikpijn, overgeven en spierpijn. in een later stadium is er risico op een nierontsteking, leverontsteking, bloedingen in de huid, geel zien en rode vlekken op de benen.

De Pest: de builenpest, longpest, pestsepsis en pestis minor, de builenpest heeft er in 1347-1351 voor gezorgd dat 1/3 van alle europeanen dood gingen aan deze ziekte. De longpest is de dodelijkste van deze ziekte en is zonder behandeling na 48 uur fataal. De pest wordt meestal overgedragen door de vlo of door ratten. Als een mens besmet is kan deze de bacterie op andere mensen overdragen. De symtomen zijn, koorts, spierpijn, hoofdpijn, zwellingen bij de lymfeklieren, hoesten (ook bloed ophoesten) en bloedingen (vandaar de bijnaam de zwarte dood).

Vliegen

Vliegen kunnen o.a. de volgende ziekteverwekkers met zich meedragen:

Toxoplasma gondii, de symtomen beginnen met moeheid, hoofdpijn en soms koorts. In ernstige gevallen kunnen longontsteking, leverontsteking en hersenvlies ontsteking optreden. Zie ook RIVM.

Salmonella, de symtomen zijn, maagdarm-onsteking met als gevolg diarree.

Campylobacter, de symtomen zijn, maagdarm-onsteking met als gevolg koorts en diarree. Klachten verdwijnen doorgaans tussen de 1-7 dagen.

Coli, veroorzaken urineweg-infecties en soms een maagdarm-ontsteking.

Yersinia, de veroorzaker van de pest. de builenpest heeft er in 1347-1351 voor gezorgd dat 1/3 van alle europeanen dood gingen aan deze ziekte. De longpest is de dodelijkste van deze ziekte en is zonder behandeling na 48 uur fataal. De pest wordt meestal overgedragen door de vlo of door ratten. Als een mens besmet is kan deze de bacterie op andere mensen overdragen. De symtomen zijn, koorts, spierpijn, hoofdpijn, zwellingen bij de lymfeklieren, hoesten (ook bloed ophoesten) en bloedingen (vandaar de bijnaam de zwarte dood).

Kakkerlakken

Kakkerlakken kunnen o.a. de volgende ziekteverwekkers met zich meedragen:

Salmonella, de symtomen zijn, maagdarm-onsteking met als gevolg diarree.

Myobacterium avium subs. paratuberculosis, oftewel vogeltuberculose, mensen met lage weerstand en kinderen lopen risico. Symtomen zijn moeheid, koorts en hoesten (bloed ophoesten). Per jaar overlijden er wereldwijd 1,5 miljoen mensen aan deze infectieziekte.

Muggen

Muggen kunnen o.a. de volgende ziekteverwekkers met zich meedragen:

Plasmodium parasiet, veroorzaker van Malaria, geschat wordt dat er jaarlijks nog honderdduizenden mensen overlijden aan deze ziekte. Symtomen zijn grieperig gevoel, koorts, spierpijn, hoofdpijn etc. Zorgt ervoor dat kleine bloedvaten van vitale organen verstopt raken waardoor overlijden optreed.

Dengue, oftewel knokkelkoorts. De symtomen zijn plotseling optredende koorts (tot 41 °C) met koude rillingen, hoofdpijn, met name achter de ogen, spier- en gewrichtspijn, algehele malaise, misselijkheid, braken, hoesten en keelpijn.

Westnijl virus, kan in extreme gevallen leiden tot hersenvlies ontsteking.

Teken

Teken kunnen o.a. de volgende ziekteverwekkers met zich meedragen:

De ziekte van Lyme, de symtomen verschillen nogal maar kunnen beginnen met koorts, hoofdpijn, verkleuring van de huid na de beet. Elk jaar worden ruim 1 miljoen mensen door een teek gebeten. Ongeveer 2 op de 100 mensen krijgen de ziekte van Lyme na een tekenbeet, zo’n 27.000 mensen per jaar. De aard en de ernst van de klachten bij patiënten met de ziekte van Lyme zijn verschillend. Verreweg de meeste mensen die deze ziekte oplopen, krijgen een kenmerkende ring of vlek bij de plek van de tekenbeet. Jaarlijks krijgen daarnaast 1200 tot 1500 mensen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten door de ziekte van Lyme. Van de 27.000 patiënten houden naar schatting 1000 tot 2500 mensen per jaar langdurig klachten

Kattenkrabziekte, kan veel verschillende ziektebeelden geven bij de mens waaronder koorts, ontsteking van het hartvlies of van de oogzenuw. Het is niet precies bekend hoe vaak de ziekte in Nederland optreedt.

Voor meer informatie: Tekenradar

 

Vlooien

Vlooien kunnen o.a. de volgende ziekteverwekkers met zich meedragen:

De Pest: de builenpest, longpest, pestsepsis en pestis minor, de builenpest heeft er in 1347-1351 voor gezorgd dat 1/3 van alle europeanen dood gingen aan deze ziekte. De longpest is de dodelijkste van deze ziekte en is zonder behandeling na 48 uur fataal. De pest wordt meestal overgedragen door de vlo of door ratten. Als een mens besmet is kan deze de bacterie op andere mensen overdragen. De symtomen zijn, koorts, spierpijn, hoofdpijn, zwellingen bij de lymfeklieren, hoesten (ook bloed ophoesten) en bloedingen (vandaar de bijnaam de zwarte dood).

Kattenkrabziektekan veel verschillende ziektebeelden geven bij de mens waaronder koorts, ontsteking van het hartvlies of van de oogzenuw. Het is niet precies bekend hoe vaak de ziekte in Nederland optreedt.

Duiven

Duiven en vogels kunnen o.a. de volgende ziekteverwekkers met zich meedragen:

 

Chlamydophila psittachi, oftewel de papegaaien ziekte. Kan bij de mens leiden tot een longonsteking.

M. avium, oftewel vogelgriep, voornamelijk schade in de pluimveehouderij maar kan ook bij de mens schade aanrichten (H5N1).

Stofmijt

Huistofmijten kunnen o.a. de volgende problemen veroorzaaken:

Astma of andere allergiën